Қазақстандағы тамақ қалдықтарың басқарудың экономикалық аспектілері: мәселелер, үрдістер және перспективалар


Қаралымдар: 227 / PDF жүктеулері: 183

Авторлар

  • А. Байдалинова Esil University
  • Ж. Байгиреева Esil University
  • Ш. Ниязбекова Ресей Федерациясы Үкіметі жанындағы Қаржы университеті

DOI:

https://doi.org/10.32523/2789-4320-2025-2-143-162

Кілт сөздер:

тамақ қалдықтары, Қазақстан, экология, орнықты даму, мемлекеттік саясат

Аңдатпа

Мақалада Қазақстандағы тамақ қалдықтары мәселесі қарастырылады, ол тұрақты даму және азық-түлік қауіпсіздігі контекстінде өзектілігін артуда. Азық-түлік қалдықтары елдің экологиясы мен экономикасына теріс әсер ететін қалдықтардың жалпы көлемінің айтарлықтай үлесін білдіреді. Мақалада қалдықтарды бөлек жинау және қайта өңдеу мәселелері мен перспективалары қарастырылады. Тамақ қалдықтарын басқарудың жабық жүйесін құру, сондай-ақ инновациялық технологиялар мен экология саласындағы ұлттық мақсаттарға қол жеткізуге бағытталған ұзақ мерзімді шараларды біріктіру қажеттілігі атап өтіледі. Авторлар тұрақты дамуға қол жеткізу және елдегі қалдықтарды басқару жүйесінің тиімділігін арттыру үшін осы мәселелерді шешуге кешенді көзқарастың маңыздылығына назар аударады.

Зерттеудің мақсаты Қазақстандағы қалдықтарды бөлек жинау және қайта өңдеу проблемаларының ағымдағы жай-күйін талдау және анықтау, сондай-ақ қалдықтарды басқарудың тұйық жүйесін құру үшін тиімді шешімдерді ұсыну болып табылады. Зерттеу әдістері-статистикалық деректерді талдау, қолданыстағы бағдарламалар мен бастамаларға шолу, табысты шетелдік тәжірибелерді талдау. Нәтижелер қалдықтардың көп бөлігі өндіріс және тарату кезеңдерінде пайда болатынын көрсетеді, бұл мәселені шешуге кешенді көзқарасты, соның ішінде халықтың хабардарлығын арттыру және қалдықтарды өңдеудің тиімді технологияларын енгізу шараларын қажет етеді.

Зерттеудің мақсаты Қазақстандағы қалдықтарды бөлек жинау және қайта өңдеу проблемаларының ағымдағы жай-күйін талдау және анықтау, сондай-ақ қалдықтарды басқарудың тұйық жүйесін құру үшін тиімді шешімдерді ұсыну болып табылады. Зерттеу әдістері-статистикалық деректерді талдау, қолданыстағы бағдарламалар мен бастамаларға шолу, табысты шетелдік тәжірибелерді талдау. Нәтижелер қалдықтардың көп бөлігі өндіріс және тарату кезеңдерінде пайда болатынын көрсетеді, бұл мәселені шешуге кешенді көзқарасты, соның ішінде халықтың хабардарлығын арттыру және қалдықтарды өңдеудің тиімді технологияларын енгізу шараларын қажет етеді.

Downloads

Download data is not yet available.

Жүктеулер

Жарияланды

2025-06-30

Дәйексөзді қалай келтіруге болады

Байдалинова, А., Байгиреева, Ж., & Ниязбекова, Ш. (2025). Қазақстандағы тамақ қалдықтарың басқарудың экономикалық аспектілері: мәселелер, үрдістер және перспективалар. Л.Н. Гумилев атындағы ЕҰУ Хабаршысының экономикалық сериясы, (2), 143–162. https://doi.org/10.32523/2789-4320-2025-2-143-162

Журналдың саны

Бөлім

Статьи