Қазақстан Республикасының азық-түлік қауіпсіздігің қамтамасыз етудегі шағын және орта бизнестің рөлі
Қаралымдар: 114 / PDF жүктеулері: 176
DOI:
https://doi.org/10.32523/2789-4320-2023-4-140-158Кілт сөздер:
шаруашылық жүргізуші субъектілер, экономикалық талдау, азық-түлік қауіпсіздігіАңдатпа
Елдің азық-түлік қауіпсіздігін қамтамасыз етуде шағын жеке кәсіпкерліктен бастап ірі ұлттық компанияларға дейінгі барлық шаруашылық жүргізуші субъектілердің азық-түлік өндірісіндегі рөлі басым бағыт болып табылады. Олардың тек азық-түлік саласында ғана емес, өнеркәсіп салаларын шикізатпен қамтамасыз ету, өндіріс тауарларын жасаудағы қызметі жаңа экономикалық даму аясында ғалымдар мен зерттеушілердің зерттеу нысаны болды. Азық-түлік қауіпсіздігі тақырыбы бүгінгі таңда жаһандық сипатқа ие, өйткені кез келген елде осы макроэкономикалық мәселені жүзеге асырудың негізгі ұстанымдары БҰҰ Бас Ассамблеясы 2015 жылы әзірлеген ТДМ (Тұрақты даму мақсаттары) жүзеге асыруға әсер етеді.Бұл зерттеу жұмысында шаруа және фермер қожалықтары, жеке, шағын және орта кәсіпкерлік субъектілері ұсынатын ШОБ мәселелерін осы шаруашылық жүргізуші субъектілердің Қазақстан Республикасының азық-түлік қауіпсіздігінің жалпы қоржынына қандай үлес қосатынын түсіну үшін зерттеуге әрекет жасалды. Қазақстан.
Ғылыми зерттеудің мақсаты – мемлекеттік басқарудың икемді уәждемелік құралдары және ШОБ және кәсіпорындар үшін салықтарды саралау арқылы Аймақтық Ұлттық Конгломераттарды (РҰК) құру моделін әзірлеу. Мәселе ШОБ пен кәсіпорындардың аймақтық бытыраңқылығы, қолда бар ресурстарды тиімсіз пайдалану және Қазақстан Республикасының азық-түлік қауіпсіздігін жүзеге асыру мен қамтамасыз етуде өңіраралық шоғырландырудың жоқтығы болып табылады.
Downloads
Жүктеулер
Жарияланды
Дәйексөзді қалай келтіруге болады
Журналдың саны
Бөлім
Лицензия
Авторлық құқық (c) 2023 Я. Потошина, К. Абдигалиева, Г. Тайкулакова
Бұл жұмыс Creative Commons Attribution-Коммерциялық емес 4.0 халықаралық лицензиясы.