Органикалық бидай өндірісінің экономикалық тиімділігі
Қаралымдар: 127 / PDF жүктеулері: 170
DOI:
https://doi.org/10.32523/2789-4320-2023-4-65-72Кілт сөздер:
органикалық өнімдер, ауыл шаруашылығы, бидай, экономикалық тиімділік, рентабельділік, дәстүрлі технология, No tillАңдатпа
Мақалада органикалық ауыл шаруашылығын дамытудың өзекті тенденцияларын зерттеуге арналған. Зерттеудің мақсаты – дәстүрлі және no till технологияларымен салыстырғанда органикалық бидай өндірісінің экономикалық әсерін анықтау, бұл азық-түлік нарығындағы тұтынушылық қалаулардың өзгеруін алдын-ала анықтайды. Мақалада өңдеу технологиясына (дәстүрлі, no till) сәйкес органикалық бидайдың артықшылықтары мен кемшіліктері талданады.
Мақсатқа сәйкес зерттеу барысында мынадай міндеттер шешілді: органикалық өнімнің дәстүрлі тәсілмен өсірілген өнімнен артықшылығы тұжырымдалды; дәстүрлі және органикалық жаздық бидайды өсіруге жұмсалатын шығындарға, өнімділік пен бағаларға, рентабельділікке салыстырмалы талдау жүргізілді, еуропалық органикалық фермерлердің тәжірибесі талданды; Органикалық ауыл шаруашылығы өнімдеріне сұраныстың баға және баға емес факторларының құрамындағы өзгерістер анықталды шаруашылықтар, яғни органикалық бидайдың жоғары бағасына қарамастан, оны сатып алуға дайын тұтынушылардың сұранысы бар.
Азық-түлік тауарлары нарығында адал бәсекелестікті сақтау қажеттілігі, сондай-ақ өндірушілердің нарыққа және экологиялық қауіпсіздікке тең қолжетімділігін қамтамасыз ету үшін сертификаттау талаптары мен органикалық өнімнің сапасы туралы ақпараттың қолжетімділігі туралы қорытынды жасалды.
Downloads
Жүктеулер
Жарияланды
Дәйексөзді қалай келтіруге болады
Журналдың саны
Бөлім
Лицензия
Авторлық құқық (c) 2023 С. Токенова, Г. Матайбаева, С. Макыш
Бұл жұмыс Creative Commons Attribution-Коммерциялық емес 4.0 халықаралық лицензиясы.