Дамудың қазіргі кезеңіндегі Қазақстанның азық-түлік қауіпсіздігі


Қаралымдар: 765 / PDF жүктеулері: 437

Авторлар

  • Ж. Булхаирова С.Сейфуллин атындағы Қазақ агротехникалық зерттеу университеті
  • C. Примбетова Махамбет Өтемісов атындағы Батыс Қазақстан университеті
  • Ш. Косымбаева Ш. Есенов атындағы Каспий технологиялар және инжиниринг университеті

DOI:

https://doi.org/10.32523/2789-4320-2023-1-82-95

Кілт сөздер:

продовольственная безопасность, продукты питание, потребление, сельское хозяйство, экономическое развитие, доступность, инфраструктура, государственные расходы.

Аңдатпа

Бұл мақалада авторлар Қазақстандағы азық-түлік қауіпсіздігінің қазіргі жай-күйін қарастырды. Мақаланың негізгі мақсаты Қазақстандағы азық-түлік қауіпсіздігін бағалау болып табылады. Бүгінгі таңда әлем халқының 9,2% - ы азық-түлік қауіпсіздігіне тап болады, атап айтқанда тұтыну жеткіліксіз адам аштыққа ұшырататын азық-түлік мөлшері. Айта кету керек, эпидемияның экономикалық салдары және оның алдын алу үшін қабылданған шаралар азық-түлік бағасының өсуіне әкелді және әлемде азық-түліктің экономикалық қол жетімсіздігі жиі байқалады. Зерттеу барысында авторлар соңғы оқиғалар жағдайында азық-түлік қауіпсіздігінің ауырлығы күшейетінін анықтады. Сондықтан Қазақстан инновациялық даму жағдайында азық-түлік қауіпсіздігі мәселелеріне көбірек көңіл бөлуде. Мақалада ауыл шаруашылығы өндірісін дамытудың қазіргі жағдайы қарастырылды: атап айтқанда, 2018-2022 жылдары Қазақстан Республикасында ауыл шаруашылығы дақылдарын жалпы жинау және мал шаруашылығы өнімдерінің жекелеген түрлерін өндіру. Сондай-ақ, авторлар Қазақстанның азық-түлік қауіпсіздігінің жаһандық индексі рейтингісіндегі бейінін толығырақ талдады: азық-түлікке қолжетімділік пен тұтыну деңгейін, азық-түліктің болуы мен қолжетімділігін, азық-түлік өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігі деңгейін қамтитын азық-түлік қауіпсіздігінің жаһандық индексі толығырақ қарастырылды. Жүргізілген талдау барысында азық-түлік қауіпсіздігін қамтамасыз етудің негізгі бағыттары ұсынылды: ауыл шаруашылығының бәсекеге қабілеттілігі мен өнім сапасын арттыру, экспортқа бағдарланған өндірісті дамыту, АӨК селекциялық-генетикалық және техникалық-технологиялық жаңғыртуды дамыту, ғылымды қажетсінетін технологияларды енгізу және т. б.

Downloads

Download data is not yet available.

Жүктеулер

Жарияланды

2023-03-30

Дәйексөзді қалай келтіруге болады

Булхаирова, Ж., Примбетова C., & Косымбаева, Ш. (2023). Дамудың қазіргі кезеңіндегі Қазақстанның азық-түлік қауіпсіздігі. Л.Н. Гумилев атындағы ЕҰУ Хабаршысының экономикалық сериясы, (1), 82–95. https://doi.org/10.32523/2789-4320-2023-1-82-95

Журналдың саны

Бөлім

Статьи